De Smaakmakerij al meer dan 30 jaar
een begrip in Elburg en omstreken

Van venten met de paardenkar naar een mooie grote winkel

De Smaakmakerij is gestart vanuit een woning aan de Ledige Stede. De heer en mevrouw Zoet gingen met de paardenkar de huizen langs om aan de deur melk te verkopen. De melk kwam van de boerderij, gevestigd aan de Bloemstraat.

In de jaren ’50 kocht het echtpaar Zoet een deel van het huidige pand. De ingang zat aan de Ellestraat. Het pand heeft ongeveer vijf jaar in de stijgers gestaan voor het daadwerkelijk dienst deed als winkeltje. In die tijd was er nauwelijks meer te koop dan kaas en melk. In het spoellokaal naast de winkel werden de melkbussen schoongemaakt.

Halverwege de jaren ’70 nam dochter Lenie de zaak van haar ouders over.
Zij was toen al enkele jaren getrouwd met Johan van Triest die met veel plezier hand-en-spandiensten verrichtte voor de zaak. Lenie breidde de winkel stukje bij beetje verder uit. De Smaakmakerij werd een soort buurtsuper waar alle inwoners van Elburg terecht konden voor hun dagelijkse boodschappen.

De winkels is in totaal vijf keer verbouwd. De ingang van de winkel werd al snel naar de Vischpoortstraat getrokken. Nu is het een grote, brede pui die ’s zomers uitnodigend open wordt gezet. Mensen rijden met plezier een stukje om, om hier hun lekkernijen te halen.

Al in de vroege uurtjes is Lenie in de winkel in de weer om voorraden aan te vullen en om de stoep voor de winkel in te richten. Haar man Johan helpt waar hij kan. Het team bestaat verder uit de trouwe medewerksters Alida en Jantine.
De Smaakmakerij staat op deze manier al vele jaren garant voor kwaliteit en service.

=//=

website oude foto 1986.jpg